Meksika Mutfağı Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey

23-11-2018 14:06
Meksika Mutfağı Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey
Meksika Mutfağı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Acı biber, tortilla, taze sebzeler, mısır ve çok daha fazlası… Gelin bu renkli ve canlı mutfağa hep beraber göz atalım!

Bir Meksika restoranına yemeğe gittiğinizde, etrafınızdaki herkesin tabağında dev nacho ya da taco yığınları görme ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu nedenle Meksika mutfağının genellikle fast-food yemek tarzına hitap ettiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerçek aslında bundan oldukça farklı.

Meksika mutfağı; çok taze, çok renkli ve çok parlak renklere sahiptir. Öyle ki, leziz Meksika yemeklerinin içinde kullanılan bazı soslar, Fransız mutfağını andırır şekilde, 30’dan fazla malzemeden oluşuyor olabilir.

Otantik bir Meksika yemeği taze, lezzetli ve bunların yanı sıra eğlencelidir. Yemeklerin yapımında bol miktarda acı biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Domates, kişniş, kırmızı soğan, avokado ve mısır da bu mutfakta sıklıkla kullanılan yiyeceklerdendir. 

Meksika yemeklerinin temelinde fasulye ve mısır kullanılır. Tortilla ve tamales gibi çok sevilen Meksika tatlarının yapımında da kullanılan mısır, yemeklerin içeriğinde de sık sık karşımıza çıkar. Bu mutfağa lezzetini veren asıl sır, baharatların ustaca kullanılmasıdır. Kişniş, tarçın, biber çeşitleri, sarımsak, soğan, limon ve misket limonu da bu mutfakta sıklıkla tercih edilen lezzetlerdendir.

Meksika’nın Farklı Bölgelerinde Farklı Lezzetler


Meksika’nın altı bölgesi; coğrafya, iklim ve etnik yapıdaki önemli farklılıklar nedeniyle, mutfakları açısından da belirgin değişikliklere sahiptir. Örneğin, Meksika’nın kuzeyi sığır, keçi ve devekuşu üretimi ile bilinir. Yutacan bölgesindeki yiyecekler daha tatlı ve daha az baharatlı olma eğilimindedir. Oaxacan bölgesi ise tuzlu tamalesleri ile bilinir.

Orta Meksika’nın popüler yemekleri arasında karides, kızarmış ya da kavrulmuş domuz eti ve pozole (bir çeşit et güveci) bulunmaktadır. Güneydoğu Meksika ise coğrafyası nedeniyle Karayip esintileri taşır, hem balık yemekleri hem de baharatlı sebze ve tavuk yemekleri ile bilinir. 

Her Damak Tadına Uygun Meksika Yemekleri


Meksika yemeklerinin aşırı baharatlı ve ağır olduğuna dair algı, doğru değildir. Gerçek bir Meksika yemeği lezzetli olmasının yanı sıra taze otların, sebzelerin ve narenciye aromalarının verdiği hafifliğe sahiptir. Bununla birlikte, biber bu mutfağın vazgeçilmezi olduğundan, acıya hassasiyeti bulunan kişilerin yemeklerini tatmadan önce dillerine değdirerek küçük bir deneme yapmaları, ünlü Meksikalı şeflerin tavsiyeleri arasındadır.

Meksika mutfağının alametifarikalarından biri olan salsa sosu, evde kolaylıkla yapılabilecek bir sostur. Basit bir salsa için temel olarak domates, soğan, sarımsak, jalapeno biberi, tuz, sirke ve limon suyu kullanılabilir. Bu sosu hazırlamak, basit bir makarna sosu yapmaktan çok daha basittir ve sadece 5 dakikanızı alır. Üstelik evde hazırlanan salsa sosu, hazır soslara göre her zaman için daha lezzetli ve çok daha sağlıklıdır.

Meksika mutfağının bir diğer değişmez popülerlikteki lezzeti de tortilladır. Tortilla, et yemekleri ile birlikte servis edilebilir, quesadilla yapımında kullanılabilir. Geleneksek olarak taco yapmakta kullanılan mısır ekmeği, tortillaya göre daha tatlı ve biraz daha dayanıklıdır. Ortak noktaları ise çok ama çok lezzetli olmalarının yanı sıra hemen hemen her yemeğin tadına uyum sağlamalarıdır.

Vejetaryenler İçin Meksika Mutfağı



Otantik Meksika mutfağı, bünyesinde vejetaryenler için de çok sayıda seçenek barındırır. Meksika yemeklerinin içinde mantar, kabak, balkabağı, çeşitli yeşillikler ve sağlıklı oldukları kadar lezzetli de olan sebzeler kullanılır. Bu sebzeler, Meksika tacoları ile harika bir uyum meydana getirmektedir.

Evde kendi Meksika yemeklerinizi hazırlamak için çok fazla zaman ve enerji harcamanıza gerek yok. Biraz pirinç, biraz mısır, biraz fasülye, domates, soğan ve jalapeno… Bunlar gibi bazı harika besinler aldıktan sonra kendi salsa sosunuzu ya da taconuzu kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Meksika yemekleri hazırlamanın sırrı, taze yiyecekler servis etmek ve bol bol baharat kullanmaktır. Yemeklerinizi hazırlarken ihtiyaç duyacağınız bütün ürünlere "Meksika Mutfağı” kategorimizin altından ulaşabilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.