Özel Tarifi İle Vazgeçilmez Hollanda Peyniri: Gouda

02-04-2018 15:08
Özel Tarifi İle Vazgeçilmez Hollanda Peyniri: Gouda
ÖZEL TARİFİ İLE VAZGEÇİLMEZ HOLLANDA PEYNİRİ: GOUDA

Peynir dünyası, oldukça büyük bir dünya. Öyle ki, farklı türde peynirleri deneyerek ömür boyu keyifli vakit geçirebilirsiniz. Şimdi peynir dünyasının Hollandalı lezzetine göz atacağız: Gözde Hollanda peyniri Gouda!
 

 

Gouda peyniri, ismini yapım merkezi olan Hollanda, Gouda’dan alıyor. Bu şehir, uzun bir süre boyunca Hollanda’da peynir üretiminin merkezi oldu. Gouda’da peynir ağırlığının tartıldığı bina 1668’de inşa edildi ve restore edildi, günümüzde de hizmetine devam ediyor. Bugün Hollanda’da en çok üretilen peynir Gouda’dır. 

Gouda Peyniri Nasıl Yapılır?

 


 

• Gouda peyniri yapımında öncelikle peynir altı suyunun bir kısmı boşaltılır ve ılık su ile değiştirilir.
• Ardından bu su tekrar boşaltılır ve yerine daha fazla su eklenir. 
• Su ısıtılır ve lor içerisindeki nemin dışarı atılmasına yardımcı olur.
• Gouda peyniri saatler, hatta günler boyunca basılır ve sahip olduğu yuvarlak şekle ulaşır.
• Peynir ortalama olarak 1 aydan 3 yıla kadar yaşlandırılır. 
• Tüm bu işlemler boyunca peynirin sahip olduğu laktoz miktarının azaltılması hedeflenir. 


Gouda peynirinin, yaşla birlikte artan hoş ve meyveli bir tadı vardır. Kaşar peynire göre daha kremalı bir peynirdir, hatta en iyi Gouda, en kremamsı hissi verendir. En popüler gouda peyniri çeşitleri şu şekildedir:

Trüf Mantarlı Gouda : İnek sütünden üretilen gouda peynirinin, İtalyan trüf mantarının aromasıyla harmanlanması sonucunda ortaya çıkan peynir çeşididir. Krakerlerinize ve makarnalarınıza çok yakışır. Peynir tabaklarının ve başlangıçların vazgeçilmezlerindendir.

Rokforlu Gouda : Fransız peyniri rokfor ile Hollanda peyniri goudanın muhteşem birlikteliğinden meydana gelir. Rokforun karakteristik lezzeti, goudanın kremamsı yapısına karışır. Yemiş ve kuru meyvelerle çok yakışan bir lezzettir.

Otlu Gouda : Hollanda’nın geleneksel lezzeti goudanın, çeşitli otların aromatik tatlarıyla harmanlanmış halidir. Doğallığın tadını sofralarınıza getiren otlu gouda, yumuşak yapısı ile kolayca tüketilebilir.

Kimyonlu Gouda : Kimyonun karakteristik lezzetinden hoşlanan peynir severler için ideal seçimdir. Peynir tabaklarının vazgeçilmezlerindendir.

Pesto Soslu Gouda : Fesleğenin en güzel hali olan pesto sosun, gouda peyniri ile bir araya gelmesidir. Tüm makarna çeşitlerine çok yakışan bir lezzettir.

Karabiberli Gouda : Karabiberli gouda peynirinin enfes lezzeti, dikkat çekici kokusu ve orta sertlikteki kıvamı; mutfağınıza yeni bir tat getirecek.

Chilli Biberli Gouda : Peynirinde bile acı tattan vazgeçemeyenler için mükemmel bir seçimdir. Aroması ve kokusu, damağınızda unutulmaz bir tat bırakır. 

Wasabili Gouda : Wasabili gouda, güçlü bir lezzete sahiptir. Peynirin içindeki wasabi lezzeti fark edilebilir niteliktedir, ancak çok da baskın değildir.

Hardal Tohumlu Gouda : Gouda peynirinin kremamsı tadının, hardalın keskin lezzeti ile buluşmasından meydana gelen bu gouda çeşidi, size unutulmaz bir lezzet serüveni yaşatacak. 

Gouda Peyniri Nerede Kullanılır?

 


 

Gouda, çok iyi eriyen bir peynirdir. Bu nedenle de Gouda peynirli tarifler denildiğinde akla ilk olarak içerisinde eritilmiş peynirin kullanıldığı yemekler gelir. Örneğin, fırında makarna yaptığınız zaman beşamel sosun üzerinde kaşar peyniri kullanıyorsanız, bir dahaki sefer Gouda’yı deneyebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir başlangıç tabağı ya da peynir tabağı kullandığınızda da Gouda’yı mutlaka kullanmanızı öneririz, misafirlerinizin ilk önce Gouda peynirini bitireceklerini göreceksiniz!

Gouda peynirini ayrıca peynir çorbalarının içinde, peynirli omletlerinizde, patates püresinin içinde, ızgara peynirli sandviçlerde ve peynir fondülerinin içinde de gönül rahatlığla kullanabilirsiniz. 

En taze ve lezzetli Gouda peyniri çeşitlerine, en uygun fiyatlarla ulaşmak için Hollanda Peynirleri kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.