Peynir Tabaklarının Baş Tacı Gorgonzola

24-04-2018 14:13
PEYNİR TABAKLARININ BAŞ TACI GORGONZOLA

İtalya’nın küflü peyniri gorgonzola, peynir tabaklarının vazgeçilmezlerindendir. Gorgonzola peyniri makarnalara, pizzalara ve soslara karakteristik bir tat kazandırır.   
 

 
 

Gorgonzola peynirinin kökeni uzun yıllar öncesinin İtalya’sına dayanır. Öyle ki bu peynir 1955 yılında İtalya’da İtalya adına tescillenmiştir. İtalyan yemek tarihine şöyle bir göz atıldığında, bu şahane küflü peynirin çok daha eski yıllara dayanan bir tarihi olduğu anlaşılır. Gorgonzola peyniri, kimi zaman Fransızların rokforu ile karıştırılabiliyor. Bu iki küflü peyniri birbirlerinden ayıran nokta ise, rokfor mavi noktalı bir yapıya sahip olurken, gorgonzolanın mavi-yeşil damarlarının olmasıdır.

Gorgonzola Peyniri Nasıl Yapılır?

 


 
 

İtalyanların en meşhur peynirlerinden biri olan gorgonzola peyniri, Fransızların rokforu ile birlikte dünyanın en iyi küflü peynirlerinden biri olarak görülüyor. Kendine has keskin bir tada sahip olan gorgonzola peyniri, inek sütünden yapılıyor.
Peynir üreticileri önce kaymağı alınmamış inek sütünü kazanlarda ısıtıyor ve bu süte birçok küflü peynirin ortak noktası olan penisilyum isimli mantarı ve mayayı ekliyorlar. Bir sonraki aşamada, geniş kaplardaki karışıma peynir mayası da ekleniyor ve sıvı karışımı pıhtılaşmaya başlıyor. Gorgonzolanın en önemli özelliği olan mavi-yeşil küflerin oluşması için de pıhtıların arasında boşluklar yaratılıyor.
 
Peynir pıhtıları bu aşamanın sonrasında sıvıdan ayrılıyor ve tekerlere dönüştürülecekleri aygıta götürülüyor. Gorgonzola tekerleri oluştuktan sonra deniz tuzuyla bezeniyor ve nem kontrollü bir odaya alınıyor. Tekerler burada bir hafta bekletiliyor ve olgunlaşma zamanı geldiğinde delikler açılarak küflenme oluşumu tetikleniyor. Küflenme oluşumu tetiklenen peynirler, olgunlaşma odasına alınır. Burada gorgonzolaların olgunlaşması yaklaşık 2 ay sürer. Küflenmeye başlayan gorgonzola peynirlerinin pozisyonu düzenli olarak değiştirilir ve 2-3 kez yıkanır. Olgunlaşma odasından çıkan gorgonzola tekerleri tüketime hazırdır.

Gorgonzola Peyniri Özellikleri

 


 
 

Gorgonzola peynirinin yağlı ve keskin bir tadı vardır. Bununla birlikte kremsi bir yapıya sahip olduğu için de ağızda hemen erir. Yumuşak peynirlerle çok iyi uyum sağladığı için, içerisinde farklı peynirlerin de bulunduğu tariflere çok yakışır. Örneğin mozarellanın kullanıldığı pizza ya da parmesanla tatlandırılmış makarna, gorgonzola peynirinin keskin tadı ile daha da lezzetli bir hale gelecektir. 

Diğer küflü peynirler gibi gorgonzola peyniri de şarabın harika bir eşlikçisidir. Özellikle küflü peynirin keskin tadından hoşlananlar için gorgonzolasız bir peynir tabağı düşünülemez bile. 

Gorgonzola peyniri eritme peyniri olarak da kullanılır. Salatalarda ve çeşitli soslarda eritilmiş gorgonzola peyniri rahatlıkla kullanılabilir. Bununla birlikte tat vermek istediğiniz lazanya ya da risotto gibi hamurlu tariflerinizin üzerine de her zaman gorgonzola peyniri ekleyebilirsiniz. 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.