Tohumların Gizli Sağlık Ve Lezzet Sırları

28-06-2018 16:39
TOHUMLARIN GİZLİ SAĞLIK VE LEZZET SIRLARI

Sağlıklı beslenme trendleri daha geniş bir çevreye yayıldıkça, organik süper gıdaların mutfaklarımızda ve yemek tariflerimizdeki yeri de arttı. Kinoa, chia tohumu, keten tohumu ve amarant ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak ve bu süper besinlere kendi beslenme düzeninizde daha fazla yer vermek için doğru yerdesiniz.
 

 

Dünyanın beslenme düzeni her geçen gün değişiyor. Bu değişimler, Türk mutfağını ve beslenme alışkanlıklarını da derinden etkiliyor. 1960’larda ortaya çıkan fast-food tüketimi, Türkiye’yi de kısa süre içerisinde pençesine aldı. Her köşe başında açılan fast-food restoranları kısa süre içerisinde ülke genelinde tüketilen işlenmiş gıda miktarını iyiden iyiye artırdı. Bunun sonucunda ise obezite, diyabet, kanser, depresyon, kalp hastalıkları ve daha pek çok sağlık problemi istatistiklerinde dev artışlar meydana geldi. Tüm bunlar beslenme konusunda özenli ve bilinçli bir kitlenin meydana çıkmasına neden oldu. Bu kitle, yüzünü organik besinlere döndü ve adeta bir gıda devrimi meydana geldi. Organik gıdalara ve sağlıklı besinlere olan özlem; kinoa, chia tohumu, keten tohumu ve amarant gibi süper gıdaların mutfaklarımıza girmesine yardımcı oldu. 

Bu yazımızda "süper gıda” tohumları sizin için tek tek inceledik. Siz de yazımıza göz atarak hem lezzetli hem de sağlık deposu bu süper tohumları kendi mutfağınızda kullanmaya başlayabilirsiniz. Keyifli okumalar! 

Chia Tohumu

 


 

Chia tohumunun tarihi çok eskilere, Aztek uygarlığına kadar gidiyor. Dile kolay, chia M.Ö 3500 yılından beri yiyecek olarak kullanılıyor! Tam bir süper besin olan Chia tohumunun içinde yüksek oranda lif, kaliteli protein, Omega-3 yağ asidi bulunuyor. Düşük glisemik indeksli bir besin olan chia tohumu, kan şekerinizi de hızlı bir şekilde yükseltmiyor. Üstelik glutensiz!
Nane ailesine mensup çiçekli bir bitkiden üretilen chia tohumunun güzel bir kokusu ve beyaz, kahverengi, siyah, gri gibi farklı renk seçenekleri var. 
 
Chia tohumu tüketmenin farklı farklı yöntemleri var. Chia tohumunu salatalarınızın, yoğurdunuzun ya da kahvaltılık yulafınızın üzerine serpip yiyebileceğiniz gibi, pişirerek de tüketebilirsiniz. Suda beklediği zaman jel kıvamına gelen chia tohumu, tariflerinize de kıvam verir. Özellikle sağlıklı tatlılar, marmelatlar, reçeller ve çorbalar yapmak için chia harika seçimdir. Çorba ve sosların içinde kullanılan chia, un ve nişastanın yerine geçer. Tüm bunların yanı sıra meyve kaynatırken kıvam elde etmek için ve köfte yaparken ekmek yerine de chia tohumu kullanabilirsiniz. İçeriğinde yüksek miktarda kaliteli protein barındıran chia tohumunu vejetaryenler için özel tariflerde kullanabilir, glutensiz olduğu için çölyak hastalarına da gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz. 

Kinoa

 


 

Birçok besin trendi hızla hayatımıza girip aynı hızla mutfağımızı terk etse de kinoa bu gıdaların arasından sıyrıldı. Süper gıdaların belki de en çok bilineni olan kinoa, restoran menülerinde de yerini aldı ve kısa süre içerisinde bir yere gidecekmiş gibi görünmüyor.

Tarihi M.Ö 3000’lere, kökeni ise İnkalar’a dayanan kinoa, yüksek besin değeri ile tüm dünyada popüler oldu ve hatta günümüzde Kuzey Avrupa ülkeleri de bu süper gıdayı kendi iklim koşullarında yetiştirebilmenin yollarını arıyor. Glutensiz ve düşük glisemik indeksli bir gıda olan kinoanın içerisinde yüksek miktarda E vitamini, lif ve amino asitler bulunuyor.
 
Sağlık deposu kinoadan maksimum derecede fayda almak için pişirmeden önce alkali suda yarım saat bekletmeniz ve iyice yıkadıktan sonra süzmeniz gerekiyor. Sonrasında kinoayı lezzetiyle yemek için pişirmeniz gerekiyor. Hatta fırınladığınız kinoayı öğüterek una alternatif olarak bile kullanabilirsiniz. Kinoa bizler için pirince, bulgura yakın bir tohum olarak kullanılabilir. Yani pirinç ve bulgurun kullanıldığı tüm yemeklerin içinde bunların yerine kinoa kullanabilir, ekmek yapımında, salatalarda ve kısırda da kinoaya yer verebilirsiniz. Beyaz, siyah, kırmızı ve karışık türleri olan kinoayı diyetlerinizde ve vejetaryen tariflerinizde içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Keten Tohumu

 


 

Keten tohumunun kökeni, insanlık tarihi kadar eskidir. Öyle ki M.Ö 5000.yıllarda bile keten tohumunun kullanılmakta olduğu bilinir. Keten tohumu bugüne kadar gıda olarak, tedavi amaçlı ve kumaş üretimi için kullanılmış. Günümüzde ise bu mucizevi tohumun sağlığa olan faydaları, onu giderek daha popüler bir hale getiriyor. 
 
Glutensiz ve düşük glisemik indeksli bir tohum olan keten tohumunun içinde yüksek oranda kaliteli protein, lif, Omega-3 yağ asidi, lignan ve antioksidan bulunuyor. Keten tohumunun besin değerlerinden maksimum fayda almak için yemeden önce fırında kavrulması ya da pişirilmesi gerekiyor. Tarih boyunca hekimler tarafından tedavi amaçlı olarak da kullanılan keten tohumunu, sindirim sisteminiz için kullanacaksanız günde 2 çorba kaşığı kadar tüketmeniz gerekiyor. 

Keten tohumunu kavurarak fındığımsı bir koku elde edebilirsiniz. Kavurduğunuz bu keten tohumunu salatalarınızda, yoğurdunuzda ve kahvaltı gevreklerinizin içinde tüketebileceğiniz gibi, öğüterek una alternatif olarak da kullanabilirsiniz. Keten tohumunun pişirileceği tariflerde, bu tohumu kavurmadan da kullanabilirsiniz. 

Amarant

 


 

Sağlıklı tohumlar içerisinde en çok kullanılan bir diğer tohum da amaranttır. Kökeni M.Ö 6000’li yılların Mayalar’ı kadar eski bir döneme giden amarant, Yunanca’da da "ebedi” anlamına gelir. Zira geçmiş dönemde bu besinin dayanıklılık veren sihirli özellikleri olduğuna inanılırdı. Besleyici yağı, yüksek besin değerleri ve iyileştirici özellikleri amarantı günümüzde giderek daha popüler bir tohum haline getiriyor.

Glutensiz ve düşük glisemik indeksli bir tohum olan amarantın içinde dengeli protein, yüksek oranda kalsiyum, skualen ve antioksidan bulunuyor. Oldukça lezzetli bir besin olan amarantı pişirmek için bir bardağa 2-2,5 bardak oranında su eklemeniz ve kaynatmanız gerekiyor. Amarantın pişmesi sadece 20 dakika sürüyor.

Amarantı tahıl ve bakliyatlarınızda birlikte pişirebileceğiniz gibi salatalarınızda ve çorbalarınızda da kullanabilir ya da pişirdiğiniz amarantın üzerine rende peynir ve maydanoz ekleyerek kendi basit tarifinizi oluşturabilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.