Vejetaryenler İçin Alternatif Bakliyat Çeşitleri

14-03-2018 15:00
Vejetaryenler İçin Alternatif Bakliyat Çeşitleri
Vejertaryenler İçin Alternatif Bakliyat Çeşitleri

Vejetaryen olmak kimi zaman bir tercih, kimi zaman da sağlık durumu nedeniyle bir zorunluluktur. Sebebi her ne olursa olsun bu beslenme biçimini benimsediyseniz ya da en azından et tüketimini azaltmak istiyorsanız, vejetaryenler için alternatif bakliyat çeşitleri yazımız tam size göre!


Vejetaryen beslenme, et ürünlerini hayatınızdan çıkarmanız anlamına geliyor. Günümüzde pek çok kişi gerek sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmak, gerekse etik değerlerinden şaşmamak adına vejetaryen beslenme biçimini tercih ediyor. Ancak etin beslenme planınızdan çıkması, farklı kaynaklardan protein alma ihtiyacını doğuruyor. 

Sağlıklı kemikler, sağlıklı saç ve tırnaklar, daha yüksek kas oranı gibi temel ihtiyaçlar, beslenme planımızda protein olmasını gerekli kılıyor. Bununla birlikte protein içeren gıdalar daha yavaş sindirildiği için, bu tip gıdalarla beslenmek daha uzun süre boyunca tok kalmamıza yardımcı oluyor.  Bu nedenle et yemeyi reddetseniz bile, farklı kaynaklardan protein almanız gerekiyor. En sağlıklı protein kaynaklarının başında ise bakliyat çeşitleri geliyor. 
 

Et Dışında Protein Alabileceğiniz Bakliyatlar


Aslında bakliyat yemekleri ülkemizde oldukça yaygın. Mercimek yemeği ve kuru fasulye gibi yemekleri öğünlerimizde sıklıkla tüketiyoruz. Peki siz bugüne kadar yediğiniz bu baklagil yemeklerinin protein açısından oldukça zengin olduğunu biliyor muydunuz? 

Nohut



Nohut, lif ve proteinin mükemmel bir kombinasyonudur. Kırmızı et yerine nohut yediğinizde daha hızlı kilo verirsiniz, kalp hastalığı ve kanser riskinizi azaltırsınız. Bir fincan (164 gram) haşlanmış nohutun içinde 14.5 gram protein ve 12.5 gram lif vardır. Ayrıca bu miktarda nohut tükettiğiniz zaman günlük folat ihtiyacınızın %71’ini, günlük manganez ihtiyacınızın %84’ünü ve günlük demir ihtiyacınızın %26’sını karşılayabilirsiniz.
 

Mercimek



Mercimek, en önemli vejetaryen protein kaynaklarından biridir. Bir fincan (198 gram) pişmiş mercimeğin içinde 17.9 gram protein ve 15.6 gram lif vardır. Ayrıca et yerine bir fincan mercimek yediğinizde günlük folat ihtiyacınızın %90’ını ve B1 vitamini ihtiyacınızın %22’sini karşılayabilirsiniz. Mercimek, kan şekerini azaltmaya yardımcı olan bir besindir. Ayrıca sindirim sisteminiz için de faydalıdır.

Bezelye



Bezelye, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterileri besler ve böylece sindirim sisteminizi düzene sokar. Bir fincan (160 gram) bezelyenin içinde 8.2 gram protein ve 8.8 gram lif vardır. Ayrıca bu miktarda bezelyeyi tüketerek günlük K vitamini ihtiyacınızın %48’ini ve günlük manganez ihtiyacınızın %22’sini karşılayabilirsiniz. 

Barbunya Fasulyesi



İç fasulye olarak da bildiğimiz barbunya fasulyesinin kilo verme ve bel çevresindeki yağı azaltmadaki faydaları araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bir fincan (256 gram) pişmiş fasulyenin içinde 13.4 gram protein ve 13,6 gram lif vardır. Bu miktarda fasulyeyi tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın %23’ünü ve günlük demir ihtiyacınızın %17’sini karşılamış olursunuz. 

Siyah Fasulye



Orta ve Güney Amerika’nın başlıca besinlerinden biri olan siyah fasulye; lif, protein ve folat için mükemmel bir kaynaktır. Bir fincan (172 gram) siyah fasulyenin içinde 15.2 gram protein, 15 gram lif, günlük ihtiyacınızın %64’ü kadar folat ve yine günlük ihtiyacınızın %30’u kadar magnezyum vardır. 

Soya Fasulyesi



Soya fasulyesi, tofu olarak da tüketilen bakliyatlardan biridir. Kanser riskini azaltan ve kilo verme diyetlerine katkıda bulunan soya fasulyesinin bir fincanında (172 gram) 28.6 gram protein, 10.3 gram lif, günlük ihtiyacınızın %49’u kadar demir ve günlük ihtiyacınızın %41’i kadar K vitamini bulur. 

Chia Tohumu



Süper besin olarak bilinen ve gün geçtikçe mutfaklarımızda daha çok kullanılan chia tohumunun besin içeriği oldukça zengindir. Kilo vermeye katkı sağladığı bilinen chia tohumunun 100 gramında 16.5 gram protein ve 34.4 gram lif vardır. 

En taze ve lezzetli bakliyat çeşitlerine Bakliyatlar kategorimizin altından uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.